Back to Top

Heb je een uitkering, en wil je een telefoonabonnement afsluiten? Lees dan dit artikel, zodat je weet of het in jouw geval mogelijk is om een telefooncontract af te sluiten (en bij welke providers), terwijl je een uitkering hebt.

Een telefoonabonnement mét toestel afsluiten met een uitkering, kan dit?

Heb je een uitkering en overweeg je om een abonnement met smartphone af te sluiten, dan is het goed om de zogenaamde ‘250 euro grens’ in de gaten te houden. Wil je zeker weten dat je het abonnement met toestel kunt afsluiten, zorg er dan voor dat je je toestel nooit voor meer dan 250 euro financiert, via de zogeheten ‘toestelbundel’. Onder de 250 euro financiering vindt er namelijk geen ‘Inkomen en Lasten Toets’ plaats, en ook geen BKR-toets. Simpel gezegd kan het abonnement je dus niet geweigerd worden vanwege je uitkering.

Sinds 01 mei 2017 zijn telefoonproviders verplicht om consumenten te beschermen tegen te hoge maandelijkse lasten. Er wordt sinds die datum gekeken naar je inkomen, je woonlasten en de samenstelling van je gezin, als je een smartphone voor 250 euro of meer financiert (dit wil zeggen dat je dit niet direct betaalt bij het aangaan van je abonnement, maar dat je hiervoor een telefoonkrediet afsluit).

Heb je een uitkering dan is de kans over het algemeen klein dat je aanvraag voor een abonnement met toestel wordt toegewezen, als je een smartphone voor 250 euro of meer financiert. Om die reden is het verstandig om onder die grens te blijven. Dit kun je op twee manieren oplossen. De eerste manier is om een toestel uit te zoeken met een lage aanschafwaarde (onder de 250 euro). De tweede manier is om het bedrag van de aanschafwaarde van je toestel boven de 250 euro direct te betalen bij het afsluiten van je telefoonabonnement. Stel dat de smartphone die je bij je abonnement wilt hebben 400 euro kost. In dat geval moet je dus meer dan 150 euro direct betalen om onder de toetsing (dus de BKR-toets en de inkomenstoets) uit te komen.

Ik ga voor een abonnement met toestel (toestel financiering voor minder dan 250 euro):

In dit geval kun je gewoon een abonnement met toestel uitzoeken bij een van de 6 Nederlandse providers die smartphone abonnementen aanbieden. Er volgt geen controle op je inkomen. Wel is het in de praktijk natuurlijk belangrijk dat je je maandelijkse lasten kunt betalen; dit dien je voor jezelf goed na te gaan.

Ik ga voor een abonnement met toestel (toestel financiering voor meer dan 250 euro):

Heb je een uitkering, en wil je toch een telefoonabonnement met smartphone, waarbij je je smartphone voor 250 euro of meer financiert? Dan is het goed om na te gaan of de door jou gewenste provider deze mogelijkheid biedt. Vaak hebben providers een check / tool op hun website, zodat je snel kunt zien of het voor jouw situatie mogelijk is om een abonnement met smartphone af te sluiten. Andere providers bieden deze tool niet, maar geven weer wel veel informatie over toestelkredieten en de voorwaarden om een abonnement met toestel te kunnen sluiten.

Hieronder geven we je nu de links naar de betreffende gedeeltes van de websites van de providers die smartphone abonnementen aanbieden, zodat je kunt zien of je bij een bepaalde provider een abonnement met smartphone kunt afsluiten.

> Maak een testberekening bij T-Mobile

> Maak een testberekening bij Tele2

> Maak een testberekening bij KPN

> Informatie van Vodafone over abonnementen met toestel (financiering boven de 250 euro)

> Informatie van Ben over abonnementen met toestel (financiering boven de 250 euro)

> Informatie van Hollandsnieuwe over abonnementen met toestel (financiering boven de 250 euro)

Abonnementen met toestel vergelijken via onze vergelijker:

> Vergelijk nu alle abonnementen met toestel (van alle providers)

Een abonnement zonder toestel terwijl je een uitkering hebt: mogelijk of niet?

Bij het sluiten van een telefoonabonnement zonder toestel is er geen inkomenstoets, en ook geen BKR-toets. Als je een uitkering hebt kun in principe gewoon een Sim Only abonnement afsluiten (na vergelijken). Wel is het natuurlijk goed om te kijken of je de maandelijkse lasten van het abonnement kunt dragen, en het is vermoedelijk verstandig om een wat goedkoper abonnement zonder toestel uit te zoeken. Als je een uitkering hebt, dan heb je immers weinig of minder te besteden. Goedkope Sim Only's zijn er genoeg. Je vindt ze in onze Sim Only vergelijker, via de volgende link.

> Vergelijk nu alle abonnementen zonder toestel (van alle providers)

Ook mogelijk: een Sim only abonnement en daarnaast apart een los toestel

Een alternatief voor een telefoonabonnement met toestel, is een sim only abonnement, met een los toestel ernaast (apart / elders gekocht). Hierdoor kun je ook onder de inkomenstoets en de BKR-toets uitkomen. Kies je voor een Sim Only met een los toestel ernaast, dan kun je op deze manier toch een abonnement en een toestel bemachtigen (terwijl dit anders misschien niet had gekund, op grond van de toetsingen). Kies je voor dit alternatief, dan is het wel belangrijk dat je de maandelijkse lasten van het Sim Only abonnement kunt dragen, en dat je genoeg geld hebt om de door jou gewenste smartphone in een keer te betalen. Ga dit dus vooraf na.

> Vergelijk nu alle abonnementen zonder toestel (van alle providers)

> Vergelijk nu alle losse smartphones