Back to Top

Abonnement met BKR registratie – afsluiten van een telefoonabonnement zonder toestel als je bent geregistreerd bij BKR - informatie over de mogelijkheden

Heb je een BKR registratie, en wil je toch een telefoonabonnement afsluiten? Lees dan de informatie op deze pagina door om goed geïnformeerd te zijn over je mogelijkheden.

Opmerking: de informatie gaat verder onder de vergelijker voor abonnementen…

 

Mogelijkheden om BKR toetsing te omzeilen als je al een (negatieve) BKR registratie hebt.

Of je huidige BKR registratie een probleem is hangt vooral af van of het een positieve of negatieve registratie is. Betreft het een positieve registratie dan is er vaak niets aan de hand. De meeste Nederlandse kunnen bijvoorbeeld rood staan, of hebben een creditcard. Dit leidt altijd tot een positieve BKR registratie, ook al merk je daar als consument zelf niets van op het moment dat je bijvoorbeeld de mogelijkheid tot rood staan aanvraagt, of als je een creditcard aanvraagt. Ook een hypotheek levert een registratie in positieve zin op bij BKR te Tiel. Per 01 mei 2017 worden telefooncontracten met telefoons die op afbetaling worden gekocht, waarbij het totale leenbedrag boven de 250 euro ligt, ook geregistreerd bij het BKR.

Positieve registraties zoals hierboven beschreven kunnen van invloed zijn op de hoogte van een nieuwe lening die je (nog) kunt krijgen. Een negatieve BKR registratie leidt er vaak toe dat je geen nieuwe leningen meer kunt afsluiten. Dit kan dus ook betekenen dat je een mobiel telefoonabonnement (met telefoon) niet meer kunt afsluiten. Er zijn echter een aantal mogelijkheden om een BKR toetsing te omzeilen in het geval je in het verleden een negatieve registratie bij BKR hebt opgelopen. Hierdoor kun je via een omweg toch gewoon een telefoonabonnement afsluiten, plus een nieuw toestel. De vijf belangrijkste mogelijkheden hebben we hieronder op een rij gezet voor je.

1. Sluit een abonnement met toestel af, waarbij de prijs van het toestel niet boven de 250 euro uitkomt

Eén van de meeste simpele manieren om te voorkomen dat je een abonnement niet kunt afsluiten is het afsluiten van een abonnement met een telefoon die niet meer dan 250 euro kost. Kom je daar namelijk bovenuit met de prijs van je telefoon, dan volgt automatisch een BKR controle. Een goede oplossing kan zijn een telefoon van een wat goedkoper merk te nemen, of een ouder model van een populair telefoonmerk. Ook een refurbished iPhone of een refurbished Android smartphone kan een goede oplossing vormen, aangezien refurbished smartphones vaak toch 15-40% goedkoper zijn dan hetzelfde toestel in nieuwe staat.

Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Belsimpel.nl. Deze partij biedt een groot aantal goedkope telefoons die je i.c.m. een telefoonabonnement kunt afsluiten.

2. Sluit je een abonnement met telefoon af, waarbij het toestel toch meer kost dan 250 euro, betaal dan het bedrag boven de 250 euro direct

Wil je toch een telefoon kopen bij je abonnement met een aanschafwaarde van boven de 250 euro, dan is kun je hier handig op inspelen door het bedrag boven de 250 euro in één keer vooruit te betalen, al bij aanvang van het telefoonabonnement. Alles boven de 250 euro gaat dan niet mee in de financieringsregeling, waardoor er niet wordt getoetst bij Bureau Krediet Registratie. Houd er rekening mee dat niet alle providers deze mogelijkheid bieden. In dat geval moet je bijvoorbeeld je hele toestel vooruit betalen of kun je alleen alles gespreid betalen, waardoor het toch weer een koop op afbetaling betreft (met alle gevolgen van dien, zoals de BKR toetsing).

3. Neem een Sim Only abonnement zonder smartphone, en koop er eventueel een los toestel naast

Een andere praktische manier om BKR checks te omzeilen is het afsluiten van een sim only, zonder telefoon. In dat geval vindt er nooit een controle plaats bij BKR, omdat er dan geen sprake is van een goederenkrediet. Een abonnement alleen voor bellen, sms’en en internet worden niet gezien als een krediet, hiervoor wordt ook nooit een check gedaan bij BKR. Het maakt ook niet uit bij welke provider je je Sim only dan afsluit. Een toestel kun je dan eventueel zelf nog los erbij kopen. Nadeel is dan wel dat je dit bedrag in één keer moet ophoesten. Als je daar moeite mee hebt, kun je een wat goedkopere telefoon overwegen, bijv. een budget smartphone of een wat ouder smartphone model in refurbished conditie.

4. Heb je een bedrijf, neem dan een zakelijk telefoonabonnement

Wat ook nog mogelijk is, is je abonnement registreren op je bedrijf. Dit kan natuurlijk alleen als je al een bedrijf hebt. Heb je een B.V. of N.V. dan is het niet waarschijnlijk dat een (persoonlijke) negatieve BKR registratie problemen zal opleveren bij het afsluiten van een zakelijk abonnement (met telefoon). In het recht zijn rechtspersonen namelijk volledig afgescheiden van privé personen. Misschien lukt het ook om een zakelijk abonnement (met een toestel boven de 250 euro) af te sluiten als je een eenmanszaak hebt of een V.O.F., in het geval je een BKR registratie in negatieve zin hebt.

5. Sluit je telefoonabonnement op andermans naam af

Een andere manier om een telefoon van meer dan 250 euro te financieren bij je abonnement is het afsluiten van een abonnement op naam van een bekende. Logischerwijs zullen maar weinig mensen in je omgeving hiertoe bereidt zijn, maar dit ligt mogelijk anders voor directe familie (zoals een vader, moeder, broer of zus) of een (levens)partner.

In dit geval is het belangrijk dat diegene weet heeft van jouw negatieve BKR registratie, en verder is het zo dat de persoon die het abonnement op zijn naam zet de volledige verantwoording draagt voor het abonnement (en het gebruik daarvan door jou) en de lening die wordt aangegaan voor de smartphone. Het is goed dat jullie je hier allebei bewust van zijn.

Tot slot willen er nog op wijzen dat géén van de bovenstaande vijf methodes een onwettelijke grondslag heeft. Echter is het wel altijd belangrijk om je bewust te zijn van de constructie die je optuigt en de eventuele consequenties daarvan.

Redenen om de BKR check te omzeilen (bij het aangaan van een mobiel abonnement) als je slechts een positieve registratie hebt

Een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie hoeft zeker niet altijd de reden te zijn dat je een BKR toets wil vermijden. Ook als je alleen positieve registratie hebt kan het zinvol zijn om geen nieuwe leningen aan te gaan, zoals bijvoorbeeld voor een mobiel abonnement. Nieuwe leningen zorgen er namelijk voor dat je andere nieuwe leningen (die misschien noodzakelijker zijn) later minder gemakkelijk zou kunnen krijgen. Een goed voorbeeld van een meer noodzakelijke lening is de hypotheeklening. Een mobiel abonnement met telefoon kan ervoor zorgen dat je een lagere hypothecaire lening kunt krijgen. In het uiterste geval kan dat betekenen dat je in de toekomst de financiering voor je huis niet rond krijgt, als gevolg van het eerder sluiten van een telefoonabonnement met toestel, terwijl je dit toestel indertijd bijvoorbeeld ook in één keer had kunnen betalen bij het afsluiten van je mobiele telefoonabonnement. Naast je te realiseren dat geld lenen geld kost (zoals de slogans ook steeds aangeven), kunnen geldleningen dus ook (verstrekkende) gevolgen hebben, in een minder gunstig scenario/geval.