Back to Top

Telefoonabonnement zonder toestel – de aansluitkosten en informatie daarover

Veel consumenten vragen zich af of een telefoonabonnement met of zonder aansluitkosten komt. Aansluitkosten zijn kosten die de provider kan rekenen voor de aansluiting bij de provider. Je mobiele telefoonnummer moet bijvoorbeeld geactiveerd worden op het netwerk en in de systemen, zodat het ook kan werken. Op deze pagina geven wij een overzicht van de actuele aansluitkosten bij alle providers voor abonnementen zonder een smartphone.

Opmerking: de informatie over dit onderwerp gaat verder onder de vergelijker voor abonnementen…

 

Overzicht van de providers en de kosten voor aansluiting op hun netwerk bij het afsluiten van een abonnement zonder telefoon

Benieuwd naar de eenmalige aansluitkosten bij een Sim only contract? Hieronder hebben wij een tabel voor je gemaakt met daarin opgenomen de kosten die je betaalt voor je aansluiting op het netwerk van Nederlandse providers, op het moment dat je (een nieuwe) klant wordt. De tabel is van toepassing op het jaar 2018.

 

Provider 2 jaar 1 jaar 1 maand
KPN €25,- €25,- x
Vodafone €25,- €25,- x
T-Mobile €15,- / €25,- €15,- / €25,- x
Tele2 €15,- €15,- x
Telfort €20,- x €20,-
BEN géén x géén
Hollandsnieuwe €15,- €15,- x
       
Youfone €19,- x €19,-
Simpel.nl €20,- €20,- x
Robin Mobile x x gratis
Lebara €15,- x €15,-
Simyo x €14,99 €14,99

 

De eenmalige kosten worden door de meeste providers aangeduid als ‘aansluit kosten’, maar bij sommige telecomproviders worden deze kosten ook onder de noemer ‘administratiekosten’ weggezet. Niet is altijd duidelijk wat een provider precies doet voor de genoemde kosten. Hoe een provider hier ook mee omgaat, het zal je duidelijk zijn dat het om eenmalige kosten gaat, en dat na betaling van deze kosten je aansluiting op het netwerk van de provider is geregeld, alsmede ook de administratieve behandeling / het aanleggen van je dossier bij die provider.

Telefoonabonnement zonder aansluitkosten

Op dit moment (in 2018) zijn er slechts twee providers die een telefoonabonnement aanbieden zonder aansluitkosten in rekening te brengen. Dit zijn de telecomproviders Ben en Robin Mobile. De laatste is een zogenaamde sim only provider, die uitsluitend abonnementen zonder nieuwe telefoon aanbiedt.

Verder is het nog goed om te zeggen dat bij verlenging van een sim only doorgaans geen aansluitkosten in rekening worden gebracht. Dit kan in de praktijk uiteraard een argument zijn om door te gaan met dezelfde provider, en niet over te stappen naar een andere provider. Hier kan dan wel weer tegenin worden gebracht dat de aansluitkosten (zelfs als die er zijn) nooit hoog zijn (zie de bovenstaande tabel maar).