Back to Top

Een telefoonabonnement afsluiten… maar hoeveel GB of MB voor mobiel internet heb je dan nodig, vraag je je wellicht af? In dit artikel geven we daar een antwoord op. Algemeen genomen geldt natuurlijk dat des te meer je gebruik maakt van mobiel internet, des te groter je databundel moet zijn voor internet. De databundels die providers aanbieden worden de laatste jaren steeds groter, maar gelukkig ook steeds goedkoper!

Nieuw telefoonabonnement: kies de juiste hoeveelheid GB’s / MB’s (data)

De juiste hoeveelheid data kiezen voor je mobiele telefoonabonnement is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het belangrijkste is dat je een goede inschatting van je dataverbruik maakt. Er zijn enkele goede manieren om vast te stellen wat voor jou de juiste hoeveelheid aan GB’s / MB’s is. 1GB (gigabyte) is overigens 1.000 MB (megabyte). Het is goed om dit helder te hebben, want het verschilt per provider of de databundels worden uitgedrukt in GB’s of in MB’s. Zo spreekt de provider Ben bijvoorbeeld steeds over MB’s, en heeft KPN het steeds over GB’s, als het gaat over data voor mobiel internet.

>Vergelijk nu alle mobiele abonnementen met toestel

>Vergelijk nu alle mobiele abonnementen zonder toestel

De volgende zaken kunnen handig zijn bij het vaststellen van de hoeveelheid GB’s/MB’s voor je nieuwe mobiele abonnement:

Kijk in je online account bij je huidige provider, om te zien hoe je dataverbruik in het laatste jaar was. Hierdoor kun je een goede inschatting maken hoeveel data je in de komende periode nodig hebt.
Kom je uit met je huidige databundel, binnen je huidige abonnement? Kies binnen je nieuwe mobiele abonnement dan ook voor een databundel van gelijke grootte (of net iets groter). Ook dan zit je doorgaans wel goed.
Kies voor een ‘Unlimited abonnement’, met onbeperkt internet (en bellen). Hiervoor betaal je wel iets meer per maand, maar je weet wel zeker dat je nooit met extra kosten wordt geconfronteerd, en bovendien hoef je ook geen zorgen te hebben voor extra kosten (ook dat leeft lekker). Een Unlimited abonnement kan vooral aantrekkelijk zijn als je hoge pieken in je dataverbruik (en belminuten) verwacht. De buiten bundel kosten zijn vaak hoog bij mobiele providers, en ga je vaker door je bundels heen, dan kan het op jaarbasis gewoonweg goedkoper zijn om een Unlimited abonnement te nemen.

Hieronder geven je nu een indruk van kleine, middelgrote en grote databundels.

Kleine databundel (tot 1 GB per maand):

Een kleine databundel is een goede oplossing als je weinig gebruik maakt van internet op je smartphone. Bijvoorbeeld als je alleen gebruikt maakt van Whatsapp, je internetbankieren app, en je alleen af en toe een website bekijkt via je browser. Een andere reden om te kiezen voor een kleine hoeveelheid data zijn de kosten. Vrijwel alle providers bieden kleine internetbundels aan, d.w.z. met 1GB of minder. De goedkoopste providers die telefoonabonnementen zonder toestel aanbieden met een kleine hoeveelheid GB’s zijn Youfone, Ben en Simpel. Bij deze partijen kun je al voor 2,50 tot 7 euro per maand een Sim Only afsluiten, met een kleine hoeveelheid data.

benlogo         youfonelogo      simpel-logo-artikel

Middelgrote databundel (1 tot 8 GB per maand):

Bij vrijwel alle providers is het mogelijk om een telefoonabonnement af te sluiten met een middelgrote databundel, met zo’n 1 tot 8GB per maand. Bekijk je regelmatig video’s via je mobiele telefoon (zonder dat je gebruik maakt van wifi), en ben je regelmatig online? Dan is een kleine databundel niet genoeg. Kies in dat geval een grotere databundel, op basis van je verbruik in het verleden, en op basis van het verbruik dat je verwacht.

Grote databundel (8GB per maand of meer):

Voor de mensen die echt veel data nodig hebben zijn er ook grote en zeer grote databundels, met 8GB, 10GB, 15GB of zelfs tientallen GB’s. Dit is vooral praktisch als je zeer veel video’s en tv kijkt via je smartphone, en als je dit niet over wifi doet. Deze grote databundels worden steeds goedkoper, een goede ontwikkeling in onze ogen! Uiteraard is er ook het Unlimited abonnement voor de mensen die echt zeer veel internetten via hun mobiel, waarover we hieronder meer schrijven.

Onbeperkte GB’s / MB’s voor mobiel internet, en onbeperkt bellen bij je mobiele abonnement

Onbeperkt internetten en bellen op je mobiele telefoon was vroeger nog ondenkbaar, maar tegenwoordig wordt dit steeds normaler. Alle 11 Nederlandse mobiele telefoon providers bieden al onbeperkt bellen aan bij (een deel van) hun telefoonabonnementen. Bij sommige providers (zoals bij T-Mobile), wordt onbeperkt bellen standaard aangeboden bij alle abonnementsvormen, terwijl andere providers onbeperkte belminuten alleen bij sommige mobiele abonnementen aanbieden, of als optie, tegen bijbetaling van een klein maandelijks bedrag. In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat onbeperkt bellen nauwelijks extra kost ten opzichte van abonnementsvormen met een gelimiteerd aantal belminuten. Vaak kost deze optie maar 2, 3 of 4 euro extra per maand, waar je wel een hoop vrijheid voor krijgt, en waardoor je voorkomt dat je hoge pieken hebt in je belkosten, in periodes dat je veel meer belt dan normaal.

Onbeperkt internet wordt nog niet door alle mobiele providers in Nederland aangeboden. De eerste providers in Nederland die een onbeperkte hoeveelheid GB’s / MB’s data voor mobiel internet aanboden waren T-Mobile, Tele2 en Budget Mobiel (voorheen Robin Mobile). Daarna (in 2019) is ook KPN dit gaan aanbieden, en sinds 2020 biedt ook Vodafone onbeperkt internet aan voor mobiele telefonie. Het is nu een kwestie van tijd voor ook de andere providers onbeperkte data gaan aanbieden bij een deel van hun mobiele abonnementen. De goedkoopste mobiele abonnementen (zonder toestel) met onbeperkt internet zijn al te krijgen voor 20 tot 35 euro per maand, afhankelijk van de gekozen provider.

>Vergelijk nu alle abonnementen met toestel met onbeperkt internet

>Vergelijk nu alle abonnementen zonder toestel met onbeperkt internet

Een gecombineerde bundel (internet en bellen), of de belbundel en databundel gescheiden van elkaar kiezen?

De manier waarop providers hun bundels inrichten verschilt per provider. In de eerste plaats bieden alle providers verschillende bundels / abonnementsvormen aan, met verschillende hoeveelheden aan belminuten en data voor internet. Hierdoor is het mogelijk om de hoeveelheid belminuten en de hoeveelheid data binnen je mobiele abonnement heel specifiek samen te stellen. Daarnaast zijn er in de praktijk twee manieren waarop providers hun bundels aanbieden. Bij een deel van de providers kun je belbundel en de databundel los van elkaar kiezen, en bij het overige deel van de providers de hoeveelheid belminuten en de hoeveelheid data in dezelfde bundel zitten. Hieronder geven we nu een overzicht van de providers en de manieren waarop zij hun bundels inrichten (gecombineerd of juist niet).

Providers waarbij je de belbundel en de databundel los van elkaar kunt kiezen:

kpnlogo               tele2logo       

 

simpel-logo-artikel  simyologo

 

Providers waarbij je de belminuten en de hoeveelheid data in één bundel krijgt:

TMobile-logo         hollandsnieuwe   800px-Vodafone_2017_logo.svg

        benlogolebaralogo   simpel-logo-artikel