Back to Top

In dit artikel geven we uitleg over een telefoonabonnement, de BTW daarop, en het aftrekken daarvan voor de belasting. De BTW op een telefoonabonnement bedraagt 21%. Bij een zakelijk telefoonabonnement zijn zowel de BTW als de kosten voor het mobiele abonnement zelf aftrekbaar van de belasting.

Btw aftrek: specificaties op de factuur

Iedereen betaalt 21% btw over zijn telefoonabonnement. Het maakt hierbij niet uit of het abonnement voor zakelijk of privé gebruik is. Ondernemers (ook zzp-ers) mogen de btw aftrekken. Hierbij is het belangrijk dat de btw specificaties op de factuur staan vermeld.

Helaas zijn deze specificaties niet altijd op de factuur terug te vinden. De provider doet dit niet standaard. Wil je gebruik maken van de btw aftrek, dan moet je de btw-specificaties op de facturen laten vermelden. Dit doe je via de provider.

Bij KPN vraag je dit telefonisch aan. Voor providers Telfort en T-Mobile stuur je een (gratis) sms. Bij andere providers regel je de btw specificatie online.

Sim Only kooptips
 
Bekijk alle abonnementen

Btw als voorbelasting

De provider brengt btw in rekening. Als ondernemer ben je btw over de omzet verschuldigd. Bij de aangifte btw is het mogelijk om betaalde btw als voorbelasting af te trekken. Hierdoor vermindert het bedrag van de nog verschuldigde btw. Je doet vaak per kwartaal aangifte.

Telefoonabonnement als zakelijke kosten opvoeren en aftrekken voor de belasting

Je hebt een mobiel abonnement en gebruikt deze puur zakelijk. Deze kosten trek je af van de winst.

Gebruik je het mobiel abonnement zowel zakelijk als privé? Dan kun je de kosten voor het abonnement geheel of gedeeltelijk als zakelijke kosten opgeven. Je moet wel aankunnen tonen dat je het abonnement voor minstens 10% zakelijk gebruikt. Het beste is om gebruik te maken van een zakelijk abonnement. Zo houd je werk en privé gescheiden. Bovendien zie je direct wat de abonnementskosten exclusief btw zijn. Dit maakt de administratie er ook een stuk gemakkelijker op.

Zakelijk bellen met een privé abonnement

De zzp-er zal vaak een privé abonnement afsluiten, en hier (af en toe) zakelijk mee bellen. Het abonnement staat dus niet op naam van het bedrijf. Hoewel zakelijk en privé door elkaar lopen, is het zakelijk gedeelte wel aftrekbaar.

Hoe bepaal je het zakelijk bellen? Dit is niet altijd even eenvoudig. Je kunt de belminuten en gebruikte data bijhouden en deze op de factuur van het privégedeelte scheiden. Is dit lastig, dan mag je ook een inschatting maken.

Het is belangrijk dat je een reële inschatting maakt. Je moet dit wel kunnen verantwoorden. De belastingdienst kan hier bij een controle om vragen.