Back to Top

Wil je je telefoonabonnement gaan oversluiten? Dan hebben we in dit artikel goede informatie voor je, zodat je je mobiele abonnement zo goed mogelijk oversluit naar een nieuw abonnement, met toestel, of juist zonder toestel.

Oversluiten van je telefoonabonnement naar een nieuw Sim Only abonnement, of een abonnement met toestel?

Een van de belangrijkste vragen die je kunt hebben als je je mobiele telefoonabonnement gaat oversluiten is of je voor een Sim Only gaat of voor een abonnement met toestel. Een Sim Only is veruit het goedkoopste, omdat je in dat geval alleen een mobiel abonnement afsluit, en geen kosten hebt voor een nieuwe smartphone. Het nadeel is natuurlijk dat je er geen nieuwe smartphone bij krijgt. Bij een smartphone abonnement is het precies omgekeerd. Het grootste voordeel van dit abonnement is de nieuwe smartphone, maar het nadeel is natuurlijk dat je deze moet betalen. Providers hebben echter wel diverse mogelijkheden om de smartphone in termijnen af te betalen, gedurende de looptijd van je abonnement; 12 of 24 maanden dus. Dit maakt het voor veel mensen mogelijk om een smartphone te kopen die anders te duur is. De meeste providers bieden smartphones van verschillende merken aan bij hun abonnementen, waaronder de bekende telefoonmerken Apple, Samsung, Huawei, LG, Motorola en Sony.

> Vergelijk alle mobiele abonnementen met toestel

> Vergelijk alle mobiele abonnementen zonder toestel

Uit welke providers kun je kiezen als je een telefoonabonnement wilt gaan oversluiten?

In Nederland zijn er 11 mobiele providers. Wil je een abonnement met smartphone, dan heb je keuze uit 6 providers, namelijk KPN, Tele2, T-Mobile, Vodafone, Ben en Hollandsnieuwe. Wil je daarentegen een Sim Only afsluiten, dan kun je ook nog opteren voor de Sim Only providers Simyo, Youfone, Simpel, Lebara en Budget Mobiel. De meeste keuze heb je dus als je voor een Sim Only gaat. Over het algemeen zijn de Sim Only providers wat goedkoper dan de grote providers, en wel omdat deze providers veel abonnementen aanbieden met een wat kleinere inhoud, dus met wat minder belminuten en wat minder data. Tegenwoordig bieden alle providers mobiele abonnementen aan met onbeperkt bellen. Wil je onbeperkt internet bij je telefoonabonnement? Dan zijn er meerdere providers die je van dienst kunnen zijn, met name de wat grotere providers als Vodafone, KPN en T-Mobile, maar ook Budget Mobiel biedt onbeperkt internet aan bij haar Sim Only abonnementen.

Welke looptijd kies je voor je nieuwe mobiele abonnement?

Er zijn 3 looptijden in de markt waaruit je kunt kiezen. Je kunt kiezen voor 1 maand, 1 jaar of 2 jaar, maar welke looptijden een provider aanbiedt, dat verschilt per provider. De meeste providers bieden in ieder geval 2 opties hiervoor. De goedkoopste optie is het 2-jarige abonnement, omdat je daarmee voor langere tijd loyaal bent aan de provider, en de provider daardoor meer inkomsten heeft. Dit beloont de provider met een kleine korting op de maandelijkse lasten. Het nadeel van een 2-jarig contract is dan weer wel dat je niet snel kunt overstappen naar een andere provider, als je elders een betere deal ziet voor een nieuw abonnement. Dit kan bijvoorbeeld weer wel met het maandelijks opzegbare abonnement. Hierbij heb je een opzegtermijn van slechts 1 maand. Hiervoor betaal je dan weer wel iets extra’s in je maandlasten, want flexibiliteit moet natuurlijk worden betaald. Een tussenliggende mogelijkheid is het 1-jarig abonnement. Dit is goedkoper dan een flexibel maandabonnement, en deze abonnementsvorm loopt ook een jaar korter dan een 2-jarig abonnement. Dit is zeg maar de gulden middenweg qua kosten en looptijd.

Wat is het goedkoopste telefoonabonnement waar ik naar kan overstappen?

Het is niet gemakkelijk om te zeggen wat het goedkoopste telefoonabonnement is, omdat er telefoonabonnementen zijn met vele verschillende specificaties en kenmerken. Bovendien verschillen de voorwaarden per provider, en hetzelfde geldt voor de abonnementsvormen. Het hangt er dus maar net van af waar je naar op zoek bent welk telefoonabonnement het goedkoopste is, als je wilt oversluiten. Onze abonnementen vergelijkers geven je het beste antwoord op de vraag welk abonnement het goedkoopste is!

> Vergelijk de goedkoopste mobiele abonnementen met toestel

> Vergelijk de goedkoopste mobiele abonnementen zonder toestel

Vanaf wanneer kun je oversluiten?

Goed om te weten is dat je niet hoeft te wachten tot de einddatum van je mobiele telefooncontract om over te sluiten. Oversluiten naar een nieuw abonnement bij een andere mobiele provider kun je al doen vanaf 3 à 4 maanden voor de einddatum van je huidige contract. Wanneer je huidige abonnement afloopt kun je zien in je persoonlijke account, op de website van je huidige provider. Sluit je een nieuw mobiel abonnement af, dan gaat je nieuwe abonnement automatisch in na de einddatum van je huidige contract. Je nieuwe provider zegt dan ook je oude contract op, zodat je vlekkeloos overstapt naar je nieuwe abonnement! Geef in dat geval wel aan dat je je mobiele nummer wilt behouden, tijdens het bestelproces van je nieuwe mobiele telefoonabonnement.