Back to Top

Benieuwd naar de belkosten mobiel per minuut? Dit hangt helemaal van je provider af. Daarnaast maakt het ook veel uit of je een prepaid of telefoonabonnement hebt. Bekijk het overzicht belkosten per minuut van de meest bekende providers.

Verschil abonnement of prepaid bellen

Bel je regelmatig, dan is een telefoonabonnement de meest voordelige keuze. Je maakt niet alleen gebruik van een belbundel, maar desgewenst ook van een databundel. Zo kun je altijd en overal gebruik maken van mobiel internet. Met een telefoonabonnement betaal je altijd achteraf. Dit is precies het tegenovergestelde van prepaid: hierbij betaal je vooraf. Je zet een tegoed op de simkaart. Dit tegoed koop je in de (online) winkel, maar je kunt ook rechtstreeks via de provider opwaarderen.

Het grootste verschil tussen abonnement en prepaid? De belkosten per minuut en sms. Ook de tarieven voor MB's ligt een stuk hoger dan bij een telefoonabonnement. Toch kan een prepaid beltegoed handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je een hoge telefoonrekening wilt voorkomen.

Sim Only kooptips
 
Bekijk alle abonnementen

Wat kost mobiel bellen per minuut?

Laten we eerst eens beginnen met belkosten mobiel per minuut voor prepaid kaartjes. Je begint met een startpakket met simkaart. Hier betaal je €0 tot €5 voor. Dit is een beetje afhankelijk van de provider en hoeveel beltegoed er al bij zit. Vervolgens krijg je te maken met belkosten per minuut. Ook dit verschilt per provider, maar ziet er ongeveer zo uit:

·         KPN: €0,30

·         Telfort standaard: €0,35

·         Simyo: €0,10

·         T-Mobile: €0,20

·         Lebara: €0,26

·         Vodafone: €0,30

Er zijn natuurlijk nog veel meer mobiel providers die allemaal hun eigen tarief hanteren. Let ook even goed op de verschillen tussen belkosten per minuut naar mobiel of vast. Lebara hanteert hiervoor twee aparte tarieven. Providers KPN, T-Mobile en Vodafone juist weer niet.

Voor het versturen van een sms betaal je tussen de 0,10 en 0,21 cent per sms. Hierbij is Telfort standaard de goedkoopste en Lebara de duurste.

Tip: > Vergelijk alle mobiele abonnementen op prijs

Tarieven belkosten mobiel per minuut bij telefoonabonnement

Je hebt een telefoonabonnement met belbundel. Wat kost mobiel bellen per minuut? Dit hangt helemaal af van je belbundel. Heb je bijvoorbeeld een belbundel van 200 minuten per maand? Dan betaal je over de eerste 200 minuten helemaal niets, tenzij je naar een betaald nummer of het buitenland (buiten EU) belt. Je kunt binnen je belbundel zowel naar vaste als mobiele nummers bellen. De provider brengt hier geen kosten voor in rekening.

Wanneer je belbundel op is kun je wel gewoon blijven bellen. Je krijgt nu echter te maken met extra kosten. Wat kost mobiel bellen per minuut buiten de belbundel? Providers hanteren sterk wisselende tarieven:

·         KPN: €0,23

·         T-Mobile €0,23

·         Tele2: €0,25

·         Vodafone: €0,25

·         Ben: €0,31

Je ziet dat KPN en T-Mobile de goedkoopste zijn, terwijl Ben in dit geval een stuk duurder is. Ook voor sms’jes buiten de bundel betaal je extra. Dit wisselt van €0.07 tot €0.20 per verstuurde sms.

Betalen per minuut of seconden

Vroeger rekende providers per minuut af. Voor 1 minuut en 2 seconden bellen moest je voor 2 minuten betalen. Tegenwoordig is bellen per minuut een stuk goedkoper, de provider rond het namelijk op de seconde af. Bel je 2 minuten en 2 seconden, dan betaal je ook voor 2 minuten en 2 seconden en niet voor 3 minuten. Zo wordt bellen per minuut een stuk goedkoper.

Let ook goed op met starttarieven. Je betaalt soms een starttarief, ongeacht of je 1 seconde of 10 minuten belt. Voer je veel korte gesprekken, dan is dit naar verhouding een stuk duurder. Er zijn abonnementen zonder starttarief. Dit lijkt voordelig, maar is het in de praktijk niet. Een starttarief geldt vaak alleen bij een prepaidkaart, óf voor bellen buiten je bundel.

Voordelig abonnement zonder telefoon afsluiten

Ga je voor een voordelig abonnement en heb je geen nieuwe telefoon nodig? Kies dan altijd voor een Sim Only abonnement. Je kunt je abonnement zelf samenstellen. Bepaal het aantal belminuten, data en de contractduur. Door goed vergelijken sluit je de beste deal.

Tip: > Vergelijk alle abonnementen zonder telefoon