Back to Top

In dit artikel leggen we uit welke telefoonabonnementen als lening worden gezien, en welke niet. Ook gaan we in op de consequenties van het sluiten van telefoonabonnementen die als leningen worden gezien, deze zijn er namelijk zeker, of deze zouden er kunnen zijn. Daarnaast geven we je wat praktische tips, die mogelijk bruikbaar zijn als je op het punt staat om een mobiel abonnement af te sluiten, en het omzeilen van een BKR registratie voor een telefooncontract.

Welke mobiele abonnementen worden gezien als lening, en welke niet?

De Hoge Raad heeft jaren geleden (in 2014) al vastgesteld dat een 'gratis telefoon’ bij een telefoon abonnement feitelijk een lening is. Daardoor is de Wet op het financieel toezicht van toepassing. In de eerste plaats is het goed om je te realiseren dat een telefoon nooit gratis is, ook bij een abonnement niet. Een telefoon produceren brengt natuurlijk kosten met zich mee en een winkelier of webwinkel moet er daarnaast ook nog aan verdienen, en dat is bij een abonnement met toestel (ten opzichte van een losse smartphone) niet anders. Als je een toestel bij een telefoonabonnement neemt, dan is er per definitie sprake van een lening, zodra het toestel niet volledig in één keer wordt betaald bij aanschaf van de telefoon en het mobiele abonnement. Kies je dus voor een abonnement met toestel, en wil je geen lening aangaan? Betaal de telefoon dan direct af bij het aangaan van jet abonnement.

Financier je voor meer dan 250 euro bij je abonnement, dan wordt er een check gedaan naar je kredietwaardigheid. Dit is sinds 01 mei 2017 van toepassing, en verplichte regelgeving. De aanbieder / provider vraagt dan om inkomensgegeven, en gegevens omtrent je vaste lasten. Daarnaast wordt bij BKR nagaan hoe je kredietwaardigheid is, en of je de lening voor het telefoonabonnement wel kunt dragen.

Lening met BKR registratie voor een telefoonabonnement omzeilen: hiervoor bestaan in ieder geval 3 opties!

Wil je geen lening aangaan voor een telefoonabonnement met toestel en wil je geen BKR registratie oplopen voor een telefoonkrediet, maar wil je wel én een nieuw toestel, én een nieuw abonnement? Dan heb je meerdere opties om dit te omzeilen.

BKR registratie voorkomen:

1. Een abonnement met toestel, waarbij je minder dan 250 euro financiert

De meeste simpele optie is een telefoonabonnement afsluiten, en niet meer dan 250 euro financieren voor je toestel. In dat geval maakt de provider geen melding bij BKR, en kun je dus nooit een (positieve) BKR registratie oplopen. Het bedrag boven de 250 euro voor je smartphone betaal je in dat geval direct bij het aangaan van je abonnement. Providers bieden vaak de mogelijkheid om (binnen zekere grenzen) zelf te kiezen hoeveel je direct voor je smartphone betaalt, en hoeveel later (op afbetaling). Minder dan 250 euro financieren lukt overigens ook zeker als je een smartphone uitzoekt die een lagere aanschafprijs heeft dan 250 euro. Je keuze qua smartphones is dan alleen wel wat beperkter…

Vergelijk alle abonnementen met toestel via onze vergelijker

2. Een Sim Only abonnement, met daarnaast een los toestel

Een andere doeltreffende manier om een lening voor een telefoonabonnement geheel te voorkomen is door te kiezen voor een Sim Only abonnement, ofwel een abonnement zonder toestel, en daarnaast zelf los nog (elders) een los toestel te kopen (al dan niet bij een andere aanbieder). Hierdoor voorkom je een BKR controle en registratie, en ga je überhaupt geen lening aan voor je mobiele telefoonabonnement.

Vergelijk alle abonnementen zonder toestel via onze vergelijker

3. Je huidige telefoonabonnement laten doorlopen, en een nieuw los toestel kopen

Een andere optie is je huidige telefoonabonnement laten doorlopen, en daarnaast ergens een los toestel kopen. De vraag is alleen of dit is aan te bevelen. Zoals we in dit artikel al schreven is doorgaan in je huidige abonnement financieel vaak onaantrekkelijk. Een provider laat je dan namelijk op de oude voorwaarden staan, en je krijgt past nieuwe, betere voorwaarden als je verlengt, dan wel overstapt naar een andere provider. Hoe dan ook zal een provider in dat geval geen nieuwe kredietcheck bij BKR laten uitvoeren ten aanzien van je huidige (al eerder afgesloten) abonnement; deze check vindt namelijk alleen plaats bij nieuwe telefoonabonnementen (bij het aangaan daarvan), en niet bij reeds bestaande mobiele abonnementen.

Een lening aangaan voor een telefoonabonnement kan gevolgen hebben voor het krijgen van andere leningen

Eén van de belangrijkste redenen om geen lening aan te gaan voor een telefoonabonnement, of in ieder geval geen smartphone te financieren voor meer dan 250 euro bij een mobiel abonnement, is het krijgen van andere leningen op een later moment. Zodra je boven de 250 euro leent voor je smartphone, dan wordt je telefoonabonnement in de boeken opgenomen bij BKR in Tiel. Wil je op een later moment dan bijvoorbeeld een hypotheek krijgen, dan kun je hiervoor minder lenen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar dit kan natuurlijk wel zo zijn. In het slechtste geval is het zelfs zo je je het door jou gewenste huis niet meer kan financieren. Uiteraard hangt dit wel ook af van je inkomsten, je vaste lasten/kosten en de overige leningen die geregistreerd staan bij BKR.

Beste sim only deals: