Back to Top

Sta je op het punt om een mobiel telefoonabonnement te kiezen? Dan is het goed om te weten waar je op moeten letten. Van ons zul je nooit horen dat een bepaald mobiel abonnement het beste is. De waarheid is namelijk dat dit erg afhangt van je wensen, eisen en omstandigheden. Bepaal dus zelf wat voor jou het beste mobiele abonnement is, maar weet wel waar je op moet letten om dat te bepalen!

Op de volgende zaken zou je moeten letten bij het aanschaffen van een telefoonabonnement

Met of zonder telefoon:

De eerste vraag die je je zou moeten stellen is of je een abonnement met toestel of juist zonder toestel zou willen. Een Sim Only is uiteraard het goedkoopste, omdat hierbij geen toestel wordt gekocht. Bij een abonnement met toestel heb je er ook nieuwe smartphone bij, als je die nodig hebt, of je oude is niet meer goed, dan is dat wellicht de beste keuze. Smartphones zijn er vanaf zo’n 50 euro tot wel 1.600 euro. Het is net wat je wilt, en je hebt keuze uit zo’n 20 telefoonmerken.

Vergelijk telefoonabonnementen met toestel

Vergelijk telefoonabonnementen zonder toestel

Looptijd van het contract:

Je hebt drie keuzes voor wat betreft de looptijd van je telefoonabonnement. Namelijk 1 maand, 1 jaar en 2 jaar. Met een maandabonnement ben je zeer flexibel (dit kan meestal alleen voor een Sim Only en niet bij een toestelabonnement). Het nadeel is dat je per maand iets meer betaalt (vaak 1 of 2 euro per maand). Met een 2-jarig abonnement heb je doorgaans de laagste maandlasten, omdat de provider dan meer zekerheid heeft dat je langer klant blijft. Een telefoonabonnement voor 1 jaar kan daarentegen prettig zijn als je bijvoorbeeld elk jaar een nieuwe smartphone wilt hebben. Welke looptijden je kunt kiezen hangt van de provider af. Er zijn providers die alleen maandabonnementen aanbieden, maar je hebt ook providers die alleen 1 en 2-jarige telefooncontracten aanbieden.

Hoeveelheid belminuten en sms’jes:

Een ander belangrijk aspect bij de samenstelling van je mobiele abonnement is het aantal belminuten en sms’jes. Providers bieden meestal meerdere opties, en onbeperkt bellen is steeds meer de standaard geworden. Vaak betaal je hiervoor maar een beperkt bedrag extra per maand ten opzichte van een bundel met een beperkt aantal belminuten. Voor veel mensen is onbeperkt bellen een goede optie om extra kosten te komen, bijvoorbeeld als er grote pieken over het jaar kunnen bestaan in het belgedrag. De sms’jes zitten vaak in dezelfde bundel bij een provider, maar dit is niet altijd zo.

Hoeveelheid data (voor Internet):

Internet is bij veel mensen een speerpunt bij een nieuw telefoon abonnement. De samenstelling van de databundels verschilt erg tussen de providers. Je hebt providers die alleen kleine bundels aanbieden, maar je hebt ook grote providers die bundels met onbeperkte data aanbieden. De trend is dat ook data steeds goedkoper wordt, in navolging op de al heel goedkope belminuten. Providers vergroten hun databundels ook steeds meer.

Maandbedrag:

Tot slot is het voor veel mensen dan nog eens erg belangrijk om te kijken naar de hoogte van het maandbedrag. Het goedkoopste Sim Only abonnement is al te krijgen vanaf ongeveer 3 euro, terwijl de duurdere abonnementen bij sommige providers tientallen euro’s per maand kunnen bedragen. Neem je een abonnement met toestel, en betaal je je toestel niet (helemaal) in één keer, dan komen de kosten voor je toestel bovenop je het maandbedrag van je abonnement. Het is goed om daar rekening mee te houden bij het kiezen van een telefoonabonnement met smartphone.

Mobiele netwerk:

Er zijn 11 providers in Nederland, maar er zijn er slechts 4 die een eigen netwerk van gsm masten hebben. Dit zijn T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2. Deze providers hebben allemaal zo hun eigen voorwaarden en specificaties. De dekking kan ook verschillen per provider. Voor eigenlijk alle providers geldt dat hun netwerk tegenwoordig heel snel en goed is.

Beste sim only deals: