Back to Top

Nummerbehoud bij abonnementen zonder telefoon – informatie voor als je je telefoonnummer wil behouden bij een abonnement zonder toestel

Het is eigenlijk altijd mogelijk om je nummer te behouden als je verder wil in een nieuw telefoonabonnement (bij je huidige provider, of juist bij een andere). Er zijn wel wat zaken waar je op moet letten. Op deze pagina geven we je wat uitleg en informatie zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het verlies van je huidige 06-nummer.

Noot: de informatie over nummerbehoud gaat verder onder deze sim only abonnementen vergelijker

 

Zelf je telefooncontract opzeggen, is dit verstandig?

Zelf je telefoon- of sim only abonnement opzeggen bij je huidige provider is meestal niet verstandig als je je huidige mobiele nummer wil doorgebruiken in een nieuw telefoonabonnement, bij een andere provider. Opzeggen van je abonnement leidt namelijk tot het stoppen van je huidige nummer. Als je bij een andere provider een nieuw abonnement afsluit, dan kun je bij die provider niet aangeven dat je je huidige nummer wil doorgebruiken als je je huidige contract al hebt opgezegd. Wij raden het dus af om zelf je telefooncontract op te zeggen (ongeacht of dit een sim only is of een abonnement met toestelbundel en ongeacht de looptijd). Zeg alleen zelf op bij je huidige provider als je zeker weten niet verder wil met je huidige 06 telefoonnummer. Maar zelfs dan kan het beter zijn om een telefoonabonnement te sluiten bij een nieuwe provider, die voor jou de opzegging regelt bij je oude provider. Zo kun je vlekkeloos overstappen, van de ene naar de andere provider. Je nieuwe provider kan de opzegging bij je oude provider zonder jouw interventie regelen. Dit alles gaat automatisch, je hebt er dus geen omkijken naar, en dat is wel zo gemakkelijk.

Hoe regel je nummerbehoud als je overstapt naar een andere provider?

Je kunt bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement bij een nieuwe provider eigenlijk altijd in het bestelproces aangeven dat je je huidige 06 nummer wil behouden. Vaak wordt de mogelijkheid als volgt aangeven bij het bestellen van een abonnement, ‘Nummerbehoud: ja of nee’. Wil je je huidige telefoonnummer houden vink dan uiteraard ‘ja’ aan bij deze optie. Vind je een nieuw nummer daarentegen wel prettig, kies dan de optie ‘nee’. Je krijgt dan een nieuwe sim kaart van je nieuwe provider, gekoppeld aan een nieuw 06-nummer.

Het wisselen van telefoonnummer heeft nogal wat nadelen, zo zul je veel mensen op de hoogte moeten brengen van je nieuwe nummer, en daarbij bestaat natuurlijk de kans dat je mensen vergeet. Ook kan het zijn dat mensen (die wat verder van je afstaan) jou later willen bereiken, en je nog op je oude nummer bellen / sms’en of appen. Hierdoor kan belangrijk contact wellicht niet tot stand komen. Het verdient aanbeveling om je oude telefoonlijst over te nemen, zodat je iedereen kunt informeren als je een nieuw nummer neemt. Daarnaast zijn er ook nogal wat instanties die je nummer hebben, en is je huidige telefoonnummer waarschijnlijk ook genoteerd in talloze online accounts die je op verschillende websites hebt. Ook dat kan een reden zijn om juist niet voor een nieuw nummer te kiezen, maar om door te gaan met je oude telefoonnummer.

Mocht je ervoor kiezen om je huidige 06-nummer te behouden dan is dit eigenlijk altijd kosteloos en levert dit in ieder geval de minste zorgen op. Nummerbehoud kan zowel als je blijft bij je huidige provider als wanneer je overstapt naar een andere telecomprovider.