Back to Top

Welk soort telefoonabonnement wil je hebben? Dat is de eerste vraag als je op zoek bent naar een mobiel abonnement. Zie je door de bomen het bos niet meer in telecomland, dan is dit artikel er om je wegwijs te maken in het landschap van de mobiele abonnementen. De belangrijkste soorten telefoonabonnementen komen aan bod. Na het lezen van dit artikel ken je de verschillende soorten mobiele abonnementen die er zijn, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken als je op het punt staat om een mobiel abonnement af te sluiten.

Mobiele abonnementen met toestel

Een mobiel abonnement met toestel is een telefoonabonnement met daarbij ook een smartphone. Een belangrijke motivatie om te kiezen voor een abonnement met toestel, boven een abonnement zonder toestel, is dat je op deze manier je oude toestel kunt vervangen voor een nieuw toestel. Dit kan aantrekkelijk zijn als je huidige smartphone verouderd is, niet meer goed werkt, of zelfs kapot is. Daarnaast zijn er ook veel mensen die kiezen voor een abonnement + toestel, puur om zo de allernieuwste smartphone van een bepaald merk (bijvoorbeeld Apple of Samsung) in bezit te krijgen. Dit zijn veelal jongeren en jongvolwassenen. Het belangrijkste (mogelijke) nadeel van dit type telefoonabonnement is de kosten voor de nieuwe smartphone. Die moeten of direct worden genomen (als je de smartphone in een keer afbetaald bij het aangaan van het telefoonabonnement), en komen anders in termijnen boven op de maandelijkse lasten voor het abonnement. Er zijn in Nederland 6 providers die abonnementen met smartphone aanbieden, namelijk KPN, T-Mobile, Vodafone, Tele2, Ben, en Hollandsnieuwe. Je kunt via onze vergelijkers rechtstreeks een toestelabonnement afsluiten bij een van deze partijen, of via een tussenpartij.

> Vergelijk nu alle abonnementen met toestel

Mobiele abonnementen zonder toestel

Een mobiel abonnement zonder toestel wordt ook wel een ‘Sim Only abonnement’ genoemd, of kortweg een ‘Sim Only’. Er kunnen verschillende redenen zijn om een Sim Only te kiezen boven een abonnement met toestel. De belangrijkste redenen zijn de volgende:

Lagere maandlasten; je hoeft immers geen toestel te financieren
Besparing van hoge (direct) kosten voor de aanschaf van een nieuwe smartphone (wanneer de smartphone anders geheel of gedeeltelijk zou worden afbetaald bij het sluiten van het abonnement)
De huidige smartphone werkt en/of voldoet nog prima
Duurzaamheid; langer met een smartphone doen is goed voor het milieu
Een grotere keuze, voor wat betreft de providers; 11 in plaats van 6
Je kunt er zelf nog een los toestel bij kopen, bij een partij van jouw keuze

Kies je voor een Sim Only contract, dan krijg je alleen een nieuwe simkaart, in het geval je overstapt naar een nieuwe provider. Neem je een nieuwe Sim Only bij je huidige provider, dan kun je gewoon verder met de huidige simkaart die in je toestel zit. Ga je voor een Sim Only, en niet voor een abonnement met toestel, dan kun je ook nog kiezen uit de providers Lebara, Simyo, Simpel, Youfone en Budget Mobiel, en niet alleen uit KPN, Tele2, T-Mobile, Hollandsnieuwe, Vodafone en Ben (de zgn. toestelproviders).

Mobiele abonnementen zonder toestel winnen de laatste jaren steeds meer terrein, ten koste van de reguliere mobiele telefoonabonnementen. Ook het nemen van een Sim Only, en er zelf nog een nieuwe of refurbished smartphone bijkopen (bij een andere partij), is aan een flinke opmars bezig. Het laatste aspect wijst er overigens ook op dat mensen over het algemeen steeds beter hun weg vinden in telecomland.

> Vergelijk nu alle abonnementen zonder toestel

2-jarige telefoonabonnementen

Voor wat betreft de duur van mobiele telefooncontracten zijn er maar drie smaken: 1 maand, 1 jaar of 2 jaar. 2-jarige telefoonabonnementen zijn vooral in trek bij mensen die loyaal zijn aan hun provider, en niet zo nodig hoeven over te stappen naar een andere provider. Bijvoorbeeld omdat zij tevreden zijn over hun provider, of omdat een (beperkt) kostenvoordeel bij een andere provider voor hen geen reden is om over te stappen.

Hoef je niet zo nodig ieder jaar een nieuwe smartphone, dan kan een 2-jarige abonnement ook een goede keuze zijn. De meeste mensen doen toch ook langer dan 2 jaar met hun toestel. Een andere reden om te kiezen voor een contract voor 24 maanden is het voordeel in de maandlasten. Over het algemeen rekenen providers een kleine korting op het maandbedrag als je een mobiel abonnement niet voor 1 maand of 1 jaar afsluit, maar meteen voor 2 jaar. Dit voordeel is vaak 1 tot 2 euro per maand. Op een periode van 2 jaar gaat het dus om een aantal tientjes voordeel die je kunt scoren door te kiezen voor een 2-jarig mobiel abonnement. Verder is het goed om te weten dat er zowel abonnementen met toestel, als abonnementen zonder toestel zijn, die een looptijd van 2 jaar hebben.

> Vergelijk nu alle 2-jarige abonnementen met toestel

> Vergelijk nu alle 2-jarige abonnementen zonder toestel

1-jarige telefoonabonnementen

Een 1-jarig mobiel abonnement kan worden gezien als ‘de gulden middenweg’ voor wat betreft de looptijd. Kies je voor een mobiel contract voor 1 jaar, dan heb je slechts de helft van de contractduur ten opzichte van een 2-jarig mobiel abonnement. Je kunt dus veel eerder overstappen naar een andere provider, of verlengen bij dezelfde provider. De extra opslag voor een kortere looptijd (ten opzichte van een 2-jarig contract) is vaak slechts 1 euro per maand. Ten opzichte een maandabonnement betaal je daarentegen vaak iets minder per maand. Vaak is dit voordeel 1 euro per maand. Een 1-jarig abonnement kan ideaal zijn voor mensen die (per se) elk jaar een nieuwe smartphone willen hebben. Ook voor dit soort abonnement geldt dat het zowel met toestel als zonder is te krijgen, afhankelijk van de provider waar je voor kiest.

> Vergelijk nu alle 1-jarige abonnementen met toestel

> Vergelijk nu alle 1-jarige abonnementen zonder toestel

Het maandelijks opzegbare telefoonabonnement

Een maandelijks opzegbaar mobiel abonnement geeft je veruit de meeste flexibiliteit. Je kunt immers na 1 maand alweer overstappen naar een andere provider. Dit kan aantrekkelijk zijn als je wilt overstappen naar een nieuwe provider, maar je nog niet zeker weet of deze zal bevallen. Een mobiel abonnement per maand is echter wel de meeste dure variant, ten opzichte van een 2-jarig abonnement betaal je bij de meeste providers een opslag van 2 euro (of iets meer) per maand, afhankelijk van de gekozen provider. Maandelijks opzegbare mobiele abonnementen zijn verder alleen als Sim Only abonnement te krijgen, en niet met toestel.

> Vergelijk nu alle maandelijks opzegbare mobiele abonnementen

Mobiele telefoonabonnementen met onbeperkt internet

Onbeperkt internet bij een mobiel abonnement wordt steeds populairder, en ook nog eens steeds goedkoper! Vroeger kon je hiervoor alleen bij T-Mobile, Tele2, en Robin Mobile terecht. In het voorjaar van 2020 waren er echter al vijf providers die dit soort telefoonabonnementen in de aanbieding hebben. Je kunt voor een telefoonabonnement met onbeperkt internet terecht bij KPN, T-Mobile, Tele2, Budget Mobiel, en bij Vodafone.

> Vergelijk nu alle mobiele abonnementen met onbeperkt internet

Mobiele telefoonabonnementen met onbeperkt bellen

Onbeperkt bellen is al veel langer gebruikelijk dan onbeperkt internet. Inmiddels bieden alle 11 Nederlandse telecomproviders dit dan ook aan bij een of meerdere van hun abonnementen. Verder is dit zowel mogelijk bij een abonnement met toestel, als bij een abonnement zonder toestel. Een onbeperkte hoeveelheid belminuten is de laatste jaren ook nog eens erg goedkoop geworden. Vaak bieden providers onbeperkt bellen al aan voor slechts enkele euro’s extra per maand, ten opzichte van een bundel met een beperkte hoeveelheid belminuten (van bijvoorbeeld 120, 150 of 200 belminuten).

> Vergelijk nu alle mobiele abonnementen met onbeperkt bellen

Het Data Only abonnement

De naam zegt het al, het gaat hier om een abonnement waarbij je alleen data hebt, en geen belminuten. Dit soort abonnement is nog niet zo lang bekend, en wordt ook maar door een beperkt aantal providers aangeboden. Het gaat hier met name om abonnementen voor je laptop of tablet, omdat je voor dit soort devices geen belminuten nodig hebt. Echter boden providers als Tele2 dit in het verleden ook aan voor mobiele telefoons.

Op dit moment is het zo dat je via onze vergelijkers geen abonnementen kunt afsluiten die wel data hebben, maar helemaal geen belminuten. In de praktijk hoeft dit echter geen probleem te zijn, want er zijn genoeg providers die telefoonabonnementen aanbieden met een kleine hoeveelheid belminuten (bijvoorbeeld 50, 100, of 120 minuten per maand). Als je op zoek bent naar een data only abonnement of een only data abonnement (met of zonder toestel), raden we je daarom ook aan om een abonnement te zoeken waarbij je zo min mogelijk belminuten krijgt. Zo heeft KPN een abonnementsvorm met slechts 50 belminuten per maand.

> Vergelijk nu alle abonnementen met toestel (wel data / weinig belminuten)

> Vergelijk nu alle abonnementen zonder toestel (wel data / weinig belminuten)

Abonnement zonder internet (alleen bellen)

Op dit moment zijn er vier providers die mobiele abonnementen aanbieden met alleen bellen, en zonder internet: KPN, Ben, Simyo en Youfone. Dit type telefoonabonnement is ideaal voor mensen die vooraf al weten dat ze geen internet nodig hebben op hun smartphone, of dit gewoonweg niet willen gebruiken op hun smartphone. Dit soort abonnementen is over het algemeen vrij goedkoop, omdat data ten opzichte van belminuten meestal een relatief groot kostencomponent vormt binnen de totale kosten van een telefoonabonnement.

> Bekijk de mobiele abonnementen van KPN

> Bekijk de mobiele abonnementen van Ben

> Bekijk de Sim Only abonnementen van Simyo

> Bekijk de Sim Only abonnementen van Youfone