Back to Top

Een Sim Only heeft voordelen en nadelen, maar welke zijn dit? In dit artikel sommen we de belangrijkste voor- en nadelen op, dus de pluspunten en de minpunten. Hierna kun je eenvoudig vaststellen of een Sim Only abonnement voor jou de juiste keuze is (op dit moment), of dat een abonnement met toestel toch beter bij je past.

De 8 belangrijkste voordelen van een Sim Only

Allereerst belichten we de 8 belangrijkste voordelen van een Sim Only boven een abonnement met smartphone. Vermoedelijk zullen een of meerdere van deze pluspunten ook voor jou gelden, en geven sommigen daarvan afzonderlijk (of anders in combinatie met elkaar) de doorslag voor jou om een Sim Only af te sluiten, en geen abonnement met toestel.

1. Lagere maandlasten / lagere kosten

Een van de grootste voordelen van een Sim Only abonnement is toch wel de lagere kosten. Bij een Sim Only hoef je namelijk alleen de kosten voor het mobiele abonnement te betalen, en heb je geen extra maandelijkse kosten voor je toestel, boven op de abonnementskosten (de kosten voor het contract zelf; dus voor de data, belminuten en sms’jes). Ook als je er bij een abonnement met toestel voor zou kiezen om je toestel niet te financieren (en af te betalen in 12 of 24 maanden) hou je de kosten voor het nieuwe toestel, die je in dat geval direct moet betalen bij het sluiten van het mobiele contract. Bij een Sim Only heb je ook deze eenmalige kosten niet, waardoor een Sim Only ideaal is als je een (zeer) lege portemonnee hebt.

Een ander feit is dat Sim Only abonnementen vaak goedkoper zijn dan toestelabonnementen (zelfs als de smartphone buiten beschouwing wordt gelaten). Diverse providers - met name dan de zogenoemde ‘Sim Only providers’ als Simyo, Simpel en Youfone - rekenen zeer lage maandtarieven voor hun Sim Only’s. Deze providers mikken er echt op dat je klant wordt, en eventueel meer gaat afnemen. Hoef je niet al te veel belminuten en/of data te hebben, dan kunnen juist deze providers de beste keuze zijn! Voor zo’n 3 tot 7 euro per maand kun bij Simpel, Simyo en Youfone al een Sim Only aangaan.

2. Keuze uit alle 11 Nederlandse telefoonproviders

Een ander belangrijk voordeel is de keuze qua providers. Er zijn in Nederland 6 mobiele providers die abonnementen met toestel aanbieden. Dit zijn Tele2, T-Mobile, KPN, Vodafone, Hollandsnieuwe en Ben. Ga je echter voor een Sim Only abonnement, dan kun je ook nog terecht bij 5 andere mobiele providers: Lebara, Budget Mobiel, Simyo, Simpel en Youfone. Bij een Sim Only heb je dus bijna dubbel zoveel keuze voor wat betreft de providers waarmee je een contract kunt aangaan! Zoals we in de vorige alinea al schreven, zijn dit vaak juist ook de wat goedkopere providers, die wat kleinere bundels aanbieden.

3. Een flexibel en maandelijks opzegbaar abonnement

Ook dit kan een hele geldige reden zijn om te kiezen voor een Sim Only. Anders dan abonnementen met toestel worden Sim Only contracten namelijk wél aangeboden in de vorm van een maandelijks opzegbaar abonnement, althans door sommige providers. Dit kan erg prettig zijn als je flexibel wilt zijn, en als het je wens is om op ieder moment te kunnen stoppen met je abonnement (de contractuele opzegtermijn van 1 maand in ogenschouw nemende), bijvoorbeeld om snel te kunnen overstappen naar een andere provider.

> Vergelijk nu alle maandelijks opzegbare Sim Only abonnementen

4. Je kunt je huidige smartphone doorgebruiken

Ben je erg gehecht aan je huidige toestel, werkt je toestel nog prima, en/of heeft je toestel nog geen schade? Dan kunnen ook dit redenen zijn om een abonnement zonder toestel aan te gaan. Een nieuw toestel is verder ook niet verplicht. Smartphones gaan bij goed gebruiken vaak jaren mee, zeker als deze goed worden beschermd met een beschermhoesje.

5. Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt voor consumenten een steeds belangrijk component bij het doen van aankopen. Als je elk jaar een nieuwe smartphone bij je abonnement neemt (terwijl je smartphone nog prima voldoet), dan ben je voor het milieu in ieder geval niet goed bezig. Een smartphone is gemaakt uit vele materialen, waarbij er grondstoffen uit de aarde worden gehaald. Deze bronnen zijn niet oneindig! Bij het produceren van smartphones wordt bovendien veel energie verstookt. Gebruik je je huidige smartphone langer door, dan spaar je simpelweg het milieu. Een Sim Only, in plaats van een abonnement met toestel, kan zo dus echt een goede bijdrage zijn aan een beter milieu.

6. Maandelijks je bundels/abonnement aanpassen

Kies je voor een maandelijks opzegbaar contract, dan heb je veelal de mogelijkheid om iedere maand je bundels naar boven en naar beneden bij te stellen. Dit is gunstig, omdat je op deze manier je verbruik - en daarmee je kosten - zeer goed kunt managen. Buiten je bundel bellen en internetten is immers altijd duurder dan wanneer je dat binnen je bundel doet.

7. Je kunt zelf een los toestel kiezen (los van het abonnement); meer keuze qua aanbieders en soorten smartphones

De wat meer vindingrijke consument weet inmiddels dat het combineren van een Sim Only abonnement en een los toestel ernaast, niet onder doet voor een abonnement met toestel. Sterker nog, op deze manier is er vaak financieel voordeel te halen. Verder kun je op deze manier vrijwel alle smartphones die er in de markt te krijgen zijn combineren met een mobiel abonnement. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor refurbished iPhones, die bij providers meestal niet bij een abonnement zijn te krijgen.

8. Gemak: alleen een nieuwe simkaart, of zelfs dat niet eens!

Het laatste voordeel van een Sim Only abonnement is ook erg leuk om te bespreken. Heb je geen zin om een nieuwe smartphone te installeren? De meeste mensen zijn hier wel even mee bezig, en het kan echt een irritant klusje zijn, zeker als je dit niet zo goed ligt. In dat geval is een Sim Only ook de betere keuze. Na bestelling van een Sim Only zendt je nieuwe provider je een nieuwe simkaart toe – in het geval je overstapt naar een andere provider – en deze hoef je alleen maar in je huidige smartphone te stoppen. Stap je niet over, maar verleng je bij je huidige provider, dan is het zelfs nog eenvoudiger. Dan hoef je namelijk helemaal niets te doen! In dat geval kun je je huidige simkaart namelijk gewoon blijven doorgebruiken. Er verandert dan niets, behalve wellicht je maandbedrag (afhankelijk van het nieuwe abonnement dat je kiest).

> Vergelijk alle abonnementen zonder toestel (=Sim Only)

> Vergelijk alle abonnementen met toestel

De belangrijkste nadelen van een Sim Only abonnement

Zoals met veel dingen in het leven die voordelen hebben, zijn er aan dezelfde zaak vaak ook nadelen verbonden. En dat kan ook voor een Sim Only gelden. Hieronder geven we je nu aan wat de nadelen van een Sim Only abonnement kunnen zijn, ten opzichte van een abonnement met toestel.

1. Je gaat door met een smartphone die wat ouder is…

Kies je voor een Sim Only, en wil je geen nieuw toestel? Dan heb je per definitie niet het nieuwste toestel. Elk jaar brengen smartphonefabrikanten namelijk weer nieuwe modellen op de markt. Een oudere smartphone kan teruglopen in uiterlijk (als gevolg van beschadigingen), maar kan ook functioneel teruglopen. Een ander nadeel kan zijn dat je huidige toestel steeds voller raakt (door alles wat je opslaat), en daardoor ook trager wordt. Kies je voor een nieuw toestel, dan kan deze weer meer opslagmogelijkheid hebben dan je huidige smartphone. Verder wordt de software op oudere smartphones niet altijd meer geüpdatet, waardoor je veiligheidsrisico’s loopt. Het is goed om dit in de gaten te houden.

2. Koop je een los toestel naast je Sim Only, dan kun je je nieuwe toestel niet financieren bij de partij waar je je Sim Only afsluit

Een abonnement met toestel is op één punt echt superieur boven een Sim Only waar je zelf nog een los toestel bijkoopt, bij een andere partij). Telefoonproviders bieden bij toestelabonnementen namelijk de mogelijkheid om het toestel volledig of gedeeltelijk te financieren, waardoor je de kosten voor de smartphone niet in één keer hoeft te nemen, maar deze kunt spreiden over 12 of 24 maanden. Koop je zelf een los toestel naast een Sim Only, dan zul je je nieuwe toestel direct bij de aankoop ervan moeten betalen. Je toestel financieren bij de aanbieder van je Sim Only abonnement is dan niet mogelijk. Mogelijk is je nieuwe toestel wel te financieren bij een andere partij die zich richt op het aanbieden van dergelijke leningen, maar deze partij zal in tegenstelling tot de providers altijd rente rekenen op de lening.

3. Wil je toch een nieuwe smartphone, dan zul je deze elders moeten kopen

Wil je wel een nieuwe smartphone, maar deze – om wat voor reden dan ook – niet afnemen bij de aanbieder van je Sim Only abonnement? Dan zul je deze dus bij een andere partij moeten kopen. Je doet dan dus zaken met twee partijen. Sommige mensen ervaren dit als onprettig; zij doen liever zaken met één partij. Voor hen is een abonnement met toestel wellicht wel de betere oplossing.

Conclusie

Zoals je ziet heeft een Sim Only abonnement veel meer voordelen dan nadelen. Welke voor- en nadelen voor jou gelden, dat kun je eenvoudig nagaan. Uiteraard is onze lijst niet volledig. Er kunnen nog heel veel andere nadelen en/of voordelen zijn die specifiek voor jou gelden, om wat voor reden dan ook. In het geval je nu nog twijfelt tussen een Sim Only of een abonnement met toestel is het in ieder geval goed om een inventarisatie te maken van alle pluspunten en van alle minpunten die voor jou gelden. Bovenstaande lijstjes kun je daar handig voor gebruiken!

> Vergelijk alle abonnementen zonder toestel (=Sim Only)

> Vergelijk alle abonnementen met toestel