Back to Top

Is een Sim Only met daarnaast apart een los toestel, goedkoper dan een abonnement met dezelfde telefoon? Ga je voor een Sim Only abonnement, en koop je daarnaast apart een los toestel, of ga je voor een telefoonabonnement inclusief toestel? Deze twee vragen stellen steeds meer mensen zich, en dat is op zich niet onlogisch, want de laatste 4 à 5 jaar zijn abonnementen zonder toestel steeds populairder geworden, ten koste van de abonnementen met toestel. Steeds meer mensen weten bovendien zelf hun weg te vinden in telecomland, een ontwikkeling die natuurlijk moet worden toegejuicht.

Sim Only met los toestel: meestal goedkoper en ook meer keuze

Stel je hebt een nieuw telefoonabonnement nodig, en je wilt ook een nieuw toestel hebben. Dan kun je natuurlijk een abonnement met toestel afsluiten bij een van de toestelproviders, KPN, Vodafone, T-mobile, Tele2, Ben of Hollandsnieuwe. Het nadeel van deze providers is dat ze vaak maar een hele beperkte keuze hebben voor wat betreft smartphone merken en de soorten smartphones van een merk. Zo hebben KPN en T-Mobile meestal een keuze van ongeveer 50 soorten smartphones die je bij een telefoonabonnement kunt krijgen. De andere vier genoemde providers hebben zelfs nog een stuk minder keuze qua smartphones. Dit terwijl er in de markt meer dan 25 mobiele telefoonmerken zijn, en je honderden verschillen soorten smartphones los kunt kopen.

Wil je niet gebonden zijn aan het beperkte smartphone aanbod van een provider? Sluit dan een Sim Only abonnement zonder toestel af, en koop er zelf nog een los toestel bij. Een Sim Only abonnement kunt je eenvoudig afsluiten (na vergelijken) via een van onze abonnementen vergelijkers. Je vindt zo het beste en/of goedkoopste Sim Only abonnement. Voor een los toestel kun je bijvoorbeeld terecht bij een partij als Mobiel.nl

> Vergelijk alle Sim Only abonnementen (zonder toestel)

Een ander voordeel van een los toestel naast een Sim Only abonnement is dat je meer keuze hebt aan providers. Abonnementen met toestel kun je maar bij 6 Nederlandse providers afsluiten, terwijl je abonnementen zonder toestel ook nog bij de 5 Sim Only providers kunt afsluiten. Deze hebben vaak ook abonnementen die veel goedkoper zijn (met beperktere bundels voor data en belminuten). Onze conclusie is dus niet alleen dat je keuze aan smartphones veel ruimer is als je gaat voor een Sim Only met een los toestel ernaast, maar dat je dus ook nog eens een stuk goedkoper uit kunt zijn ten opzichte van een gewoon telefoonabonnement afsluiten bij een van de grote 6 toestelproviders. Uiteraard is het wel net wat je wenst, en het is zeker niet zo dat de grote providers geen goede deals hebben, integendeel!

> Vergelijk nu alle abonnementen met toestel

Wat je ook nog moet weten, en nog meer voordelen…

Wat soms wordt gedacht is dat een smartphone bij een telefoonabonnement gratis is. Dit is natuurlijk altijd onwaar! Als je je toestel niet direct betaalt bij het afsluiten van een mobiel telefoonabonnement, dan betaal je deze via de zgn. ‘toestelbundel’, wat wil zeggen dat je je smartphone dan in 12 of 24 maanden zal afbetalen (zo lang als je abonnement loopt). Ga je voor een Sim Only met daarnaast apart nog een los toestel, dan betaal je je smartphone altijd direct, zodat je nooit aan een lening vastzit, en ook nooit bij BKR geregistreerd kan worden. Leen je namelijk voor meer dan 250 euro voor je toestel, dan word je telefoonkrediet automatisch bij BKR geregistreerd. Ook dat kan een reden zijn om niet voor een regulier abonnement met toestel te kiezen, maar juist voor een Sim Only, en er zelf nog een los toestel naar keuze bij te kopen.

Verder is er nog een ander voordeel te noemen van een Sim Only en een los toestel ernaast, boven een abonnement met toestel. Providers bieden bijna nooit abonnementen aan in combinatie met refurbished smartphones. Wil je dus een nieuw mobiel abonnement, maar ook een refurbished iPhone, of een refurbished Samsung smartphone? Dan kun je ook beter een Sim Only abonnement afsluiten, en er apart nog een refurbished smartphone bij kopen.

Samengevat zijn er dus vele voordelen van een Sim Only met een los toestel ernaast, ten opzichte van een telefoonabonnement inclusief toestel. Opgesomd zijn dit de belangrijkste voordelen.

  • Veel meer keuze qua smartphone merken
  • Veel meer keuze qua soorten smartphones
  • Refurbished smartphones / iPhones zijn prima te combineren met een Sim Only abonnement
  • Keuze uit alle 11 Nederlandse providers, en niet alleen uit de 6 grote toestelproviders
  • De totale deal (abonnement plus smartphone) is vaak goedkoper te maken, omdat je uit meer providers kunt kiezen, meer abonnementsvormen, en groter aantal smartphones

> Vergelijk alle abonnementen met toestel

> Vergelijk alle abonnementen zonder toestel