Back to Top

De kosten voor data gebruik buiten je bundel zijn doorgaans (veel) hoger dan de kosten voor data binnen je bundel. Ga je over je bundel heen dan kunnen de kosten op je factuur flink, en wellicht zelfs onnodig oplopen. Bij vrijwel alle providers is het zo dat het vergroten van je maandbundel goedkoper is dan regelmatig over je bundel heengaan. Ga je zo nu en dan over je bundel heen, dan kan het aantrekkelijk zijn om extra data bij te kopen, in een aparte bundel.

Hieronder leggen we nu per provider uit welke mogelijkheden je hebt om extra data bij te kopen, als je buiten je databundel gaat. Voor zover er een buitenbundeltarief is bij een provider noemen we die ook. Uiteraard kun je altijd ook de tarievenpagina bekijken, op de website van een provider. Wil je echt geen zorgen meer hebben of je buiten je bundel gaat met je dataverbruik? Dan zou een mobiel abonnement met ‘Unlimited internet’ wellicht een goede keuze kunnen zijn. T-Mobile, KPN, Vodafone, Tele2, en Budget Mobiel bieden dergelijke abonnementen aan!

T-Mobile

Bij T-Mobile kun je je bundel zelf aanpassen via My T-Mobile. Zodra je over je normale bundel heengaat, kun je bij T-Mobile een GB-aanvuller kopen. Je ontvangt een waarschuwings-sms bij het bereiken van 80% van je data én bij het volledig verbruiken van je data. Zodra je door je normale databundel heen bent wordt je internetsnelheid verlaagt. De prijzen voor de extra bundels zijn als volgt.

 • 0,5GB aanvuller NL+EU – 5 euro (inclusief BTW)
 • 1GB aanvuller NL+EU – 7,50 euro (inclusief BTW)
 • 2GB aanvuller NL+EU – 10 euro (inclusief BTW)
 • 5GB aanvuller NL+EU – 15 euro (inclusief BTW)

Koop je geen extra data via een GB-aanvuller, dan betaal je het zogenoemde ‘Pay for use’ tarief, dat te vinden is op de website van T-Mobile. Deze tarieven hiervoor worden periodiek vastgesteld, en kunnen van tijd tot tijd variëren. T-Mobile was verder ook een van de eerste providers in Nederland die Unlimited data abonnementen had. Het is op dit moment nog steeds mogelijk om onbeperkt internet bij je abonnement te nemen, zowel voor abonnementen met toestel als zonder toestel (Sim Only), en zowel voor 1-jarige als voor 2-jarige abonnementen.

> Bekijk de abonnementen met toestel van T-Mobile

> Bekijk de abonnementen zonder toestel van T-Mobile

> Bekijk de tarievenpagina van T-Mobile

KPN

Als je datategoed binnen je bundel is bereikt, dan wordt ook bij KPN automatisch je internetsnelheid (flink) verlaagt. Het goede nieuws is wel dat je bij KPN niet betaald voor dataverbruik buiten je tegoed, maar je internetverbinding is dus wel echt een (flink) stuk trager. Bij verbruik van 50%, 75% en 100% van je bundel ontvang je een sms-bericht. Bij de dagbundels van Hussel onbeperkt data is dit bij 80% en 100% van het verbruik.

KPN heeft voor dataverbruik binnen NL en EU de volgende oplossing, om weer met de normale snelheid te kunnen internetten, als je buiten je databundel gaat.

NL/EU-bundel 250:

Voor € 2,99 koop je bij KPN 250 extra minuten, sms'jes of MB's voor de landen waarin het NL/EU-tarief geldt. De extra bundel is eenmalig 31 dagen geldig en het niet verbruikte tegoed vervalt aan het einde van deze 31 dagen.

NL/EU-bundel 1000:

Voor € 7,99 koop je bij KPN 1000 extra minuten, sms'jes of MB's voor de landen waarin het NL/EU tarief geldt. Ook voor deze bundel geldt dat deze eenmalig 31 dagen geldig is, en het niet verbruikte tegoed vervalt na deze termijn van 31 dagen.

> Bekijk nu de abonnementen met toestel van KPN

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van KPN

> Bekijk de tarievenpagina van KPN

Vodafone

Als je door je reguliere of extra databundel heen bent, ga je ook bij Vodafone over op een lagere internetsnelheid. Er geldt een maximale snelheid van 64 Kbps download en 32 Kbps upload, waarvoor de provider overigens geen kosten rekent. Deze extra optie is alleen beschikbaar in NL/EU. Vodafone hanteert de volgende tarieven voor mobiele abonnementen voor particulieren, wanneer je met je data buiten je bundel gaat, en wanneer je extra data wilt bijkopen.

Voor Vodafone Start, Red, Red Pro, Red Together en Bel+Sms+Web:

Data buiten bundel, mobiel internet in NL/EU per 200 MB: € 2,00 (€4,00 bij Bel+Sms+Web)

 • 1 GB extra data in NL/EU per maand: € 7,50 (€5,00 bij Red Pro)
 • 3 GB extra data in NL/EU per maand: € 15,00 (€13,50 bij Red Pro)
 • 5 GB extra data in NL/EU per maand: € 20,00 (€20,00 bij Red Pro)
 • 10 GB extra data in NL/EU per maand: € 30,00 (€25,00 bij Red Pro)

Ook bij Vodafone is data bijkopen dus goedkoper dan buiten je databundel doorgaan met internetten, ongeacht het soort abonnement.

> Bekijk nu de abonnementen met toestel van Vodafone

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Vodafone

> Bekijk de tarievenpagina van Vodafone

Tele2

Bij Tele2 betaal je geen buitenbundel kosten als de data binnen je normale bundel op is. Wel wordt je internetverbinding aanzienlijk trager. Een extra databundel kan hiervoor de oplossing zijn. Hiervoor heeft Tele2 zes opties:

 • 100MB - € 3,00
 • 500MB - € 6,00
 • 2GB - € 10,00
 • 5GB - € 15,00
 • 10GB - € 20,00

Onbeperkte data voor 1 dag - € 3,00

De extra bundels zijn geldig tot de volgende factuurperiode. Daarna vervalt de extra bundel.

> Bekijk nu de abonnementen met toestel van Tele2

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Tele2

> Bekijk de tarievenpagina van Tele2

Ben

Ben hanteert de onderstaande tarieven, geldend voor alle mobiele abonnementen.

Tarief buiten bundel (data): €10,00 per 100MB

Eenmalige aankoop van een extra bundel (=MB Extra):

 • 250MB - € 3,00
 • 500MB - € 5,50
 • 1GB - € 6,50
 • 3GB - € 12,50
 • 10GB data voor 1 dag - € 3,00

MB Extra is beschikbaar in combinatie met een abonnement met of zonder internetbundel. Je kunt van de extra MB’s gebruik maken totdat je nieuwe maandbundel ingaat. Overgebleven MB’s zijn niet overdraagbaar naar de volgende maand. Per maand kun je wel meerdere keren extra MB’s inkopen.

> Bekijk nu de abonnementen met toestel van Ben

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Ben

> Bekijk de tarievenpagina van Ben

Hollandsnieuwe

Bij Hollandsnieuwe heb je een bundel waarmee je belt, sms’t en internet. Je hebt een gratis bundelplafond, en wordt ruim tevoren geïnformeerd door de provider als je bundel opraakt. Voor alle soorten mobiele abonnementen (zowel met toestel, als zonder toestel), en ongeacht de standaard bundel die je kiest, betaal je bij Hollandsnieuwe hetzelfde tarief, zowel binnen als buiten je bundel.

Tarief buiten bundel (data): € 1,00 per 100MB

Tarief binnen bundel (data): € 0,90 per 100MB

Deze tarieven gelden uiteraard alleen binnen Nederland en Europa. Buiten Europa, betaal je een hoger tarief.

> Bekijk nu de abonnementen met toestel van Hollandsnieuwe

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Hollandsnieuwe

> Bekijk de tarievenpagina van Hollandsnieuwe

Simyo

Ga je buiten je databundel, dan betaal je ook bij Simyo het buitenbundeltarief, en wel per gebruikte MB. De kosten kunnen hierdoor snel oplopen, waardoor het aantrekkelijk is om een bundel met 500MB’s extra bij te kopen. Dit kan overigens alleen als je al een abonnement hebt met een internetbundel. Simyo hanteert de volgende tarieven.

Tarief buiten bundel (data): € 15,00 per 100MB

Bijkopen extra MB’s: € 5,00 voor 500MB

Zodra je bundel op dreigt te raken (zowel je normale databundel als een extra databundel), ontvang je een waarschuwing, per sms. Dit gebeurt als je op 80% van je verbruik zit, en zodra je je bundel daadwerkelijk verbruikt hebt (dus bij 100%). Uiteraard biedt Simyo ook de mogelijkheid om je abonnement te upgraden, of te verlagen. Dit kan via Mijn Simyo, of via de app van Simyo. Zodra de eerste dag van een nieuwe kalendermaand start, vervalt je (extra) bundel (en dus ook de MB’s daarvan), en start je weer met je normale databundel, zoals vastgesteld binnen je abonnement.

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Simyo

> Bekijk de tarievenpagina van Simyo

Youfone

Onduidelijk is hoeveel je bij Youfone voor data betaalt als je buiten je bundel gaat. Op de tarievenpagina hebben wij dit namelijk niet kunnen vinden. Het beste is om de klantenservice te bellen, en dit zelf na te vragen, en/of dit te controleren op je factuur als je al klant bent bij deze provider, en je door je databundel heen bent gegaan.

Je kunt de volgende extra databundels bijkopen bij deze provider, boven op je normale bundel voor internet:

 • 250MB - € 2,50
 • 500MB - € 5,00
 • 1GB - € 7,50
 • 2GB - € 10,00

Zoals bij veel telecomproviders is het ook bij Youfone niet mogelijk om MB’s mee te nemen naar de volgende maand. Het goede van Youfone is dat je een dataplafond kunt activeren, voor € 0,50 per maand. Dit voorkomt dat je extra moet betalen voor te veel internetten.

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Youfone

> Bekijk de tarievenpagina van Youfone

Simpel

Het buitenbundeltarief voor data is bij Simpel als volgt: € 15,00 per 100MB

Provider Simpel biedt je echter drie mogelijkheden als je databundel (bijna) op is. Je kunt namelijk een MB-aanvuller kopen met 250MB, 500MB of 1GB. Bestellen is mogelijk via sms, of via ‘Mijn Simpel’, na inloggen op de website van de provider.

 • MB-aanvuller 250MB - € 3,00
 • MB-aanvuller 500MB - € 4,50
 • MB-aanvuller 1GB - € 7,00

Ook bij Simpel geldt dat de extra databundel geldig is tot aan je nieuwe tegoed.

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Simpel

> Bekijk de tarievenpagina van Simpel

Lebara

Je krijgt automatisch bericht van de provider als je op 80% en op 100% van je dataverbruik bent. Daarna geldt het buitenbundeltarief.

Het buitenbundeltarief voor data is bij Lebara als volgt: € 10,00 per 100MB.

Wil je het hogere buitenbundeltarief omzeilen, dan is het een optie om extra data bij te kopen. De extra datahoeveelheid is tot het einde van de maand geldig. Dit zijn de mogelijkheden bij deze provider.

 • 500MB - € 2,50
 • 1GB - € 5,00
 • 3GB - € 10,00

Ook is er de mogelijkheid om iedere maand over te stappen naar een ander abonnement, en dus ook naar een abonnement met meer data. Op deze manier kun je het hogere tarief voor internetten buiten je bundel omzeilen.

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Lebara

> Bekijk de tarievenpagina van Lebara

Budget Mobiel

Budget Mobiel biedt particulieren twee mogelijkheden voor wat betreft de hoeveelheid data bij een Sim Only abonnement. Je kunt namelijk kiezen uit 7GB dataverkeer per maand en onbeperkte data. Ben je door je 7GB databundel heen, of ben je door de ‘fair use policy’ heen in het geval je een mobiel abonnement met onbeperkt internet hebt? Dan verlaagt Budget Mobiel automatisch je internetsnelheid. Je hebt dan de mogelijkheid om ‘Extra Internet NL’ bij te kopen. Dit is een bundel met 2GB aan data die een week geldig is. Je internetsnelheid komt daarmee ook weer op het oude (normale) niveau.

Bijkopen extra MB’s: €5,00 voor 2GB (geldigheidsduur is 1 week, en alleen in NL)

Bijkopen extra MB’s: €7,50 voor 2GB (geldigheidsduur is 1 week, in de EU, buiten NL)

> Bekijk nu de abonnementen zonder toestel van Budget Mobiel

> Bekijk de tarievenpagina van Budget Mobiel