Back to Top

Sta je op het punt om een mobiel abonnement af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat providers een inkomenstoets en een lastentoets uitvoeren, om te zien of je financiële situatie wel toereikend is om het telefoonabonnement te kunnen afsluiten. Deze interne check van providers wordt alleen gedaan voor abonnementen met smartphone, en niet voor abonnementen zonder toestel. De interne toets van mobiele providers staat verder los van de BKR toets die wordt uitgevoerd voor abonnementen met smartphone, waarbij de smartphone voor 250 euro of meer wordt gefinancierd.

De Inkomen en Lastentoets: dit wordt er bekeken

De Inkomen en Lastentoets (ILT) is voor mobiele providers een manier om te zien of het door jouw gewenste abonnement met smartphone wel past bij je financiële situatie. Providers hanteren hiervoor interne berekeningsmethoden, maar sommige providers (zoals KPN, T-Mobile en Tele2) hebben op hun website al een tool staan waarmee je zelf een proefberekening kunt maken om te zien hoeveel je op basis van jouw financiële situatie kunt lenen voor een smartphone bij een mobiel telefoonabonnement. Hierbij worden standaard 3 gegevens opgevraagd, namelijk je gezinssituatie, je netto maandinkomen, en je netto woonlasten (voor je huurwoning of koopwoning). Voor nu een Inkomen en Lastentoets uit op de website van T-Mobile, Tele2 en/of KPN, om te zien of je een bepaald smartphone abonnement kunt krijgen.

TMobile-logo   tele2logo   kpnlogo

Niet alle mobiele providers waar je een smartphone abonnement kunt afsluiten, bieden op hun website een tool om een dergelijke proefberekening te maken. Vodafone, Hollandsnieuwe, en Ben bieden deze mogelijkheid niet. Wel bieden deze providers informatie over het afsluiten van een telefoonabonnement met smartphone, en de mogelijkheden om de smartphone te financieren via een toestelbundel (met een looptijd van 12 of 24 maanden, afhankelijk van de looptijden die de providers aanbieden).

> Informatie van Vodafone over abonnementen met smartphone

> Informatie van Hollandsnieuwe over abonnementen met smartphone

> Informatie van Ben over abonnementen met smartphone