Back to Top

In 2018 kwam de eerste provider met het data only abonnement. Vanaf 2019 bieden steeds meer providers dit aan. Onbeperkt mobiel internetten zonder gebruik te maken van een belbundel. Ontdek de voor- en nadelen van het data only abonnement en wat dit kost.

Wat is een data only abonnement?

De naam zegt het al: bij een data only abonnement koop je alleen data. Hierbij maak je gebruik van het mobiel internet. Je koopt geen belbundel of sms'jes in. Het data only abonnement wordt steeds populairder. Geschikt voor smartphones van alle merken. Niet alle providers bieden dit soort abonnementen aan. Mocht dit niet aanwezig zijn, dan kun je wel kiezen voor een abonnement met veel/ onbeperkt data en weinig belminuten. Hiermee kom je dicht in de buurt van het data only abonnement.

Voor- en nadelen van een data only abonnement

Ieder abonnement heeft zijn voor- en nadelen, dit geldt ook voor een data only abonnement. Dit zijn de voordelen van het data only abonnement:

  • Altijd mobiel internet
  • Geen extra kosten voor een belbundel

Een data only abonnement is een voordelige keus voor mensen die een smartphone voornamelijk gebruiken voor internetten, WhatsApp, e-mailen of video’s streamen. Nadeel is dat je geen belbundel inkoopt. Betekent dit dat je helemaal niet kan bellen? Jawel, je kunt wel bellen, maar dit brengt hoge kosten met zich mee. De provider rekent namelijk per minuut/ seconde af. Je betaalt al snel €0,08 - €0,22 per minuut.

Internetsnelheid en geldigheid

Wat is de internetsnelheid bij een data only abonnement? Dit verschilt erg per provider. Je kunt rekenen op een internetsnelheid van maximaal 120 - 300mb/s. Gemiddeld bedraagt de internetsnelheid 20-80 mb/s. Het abonnement is in heel Europa geldig. Let wel op dat dit alleen voor landen binnen de Europese Unie geldt. Ben je in Zwitserland? Dit land is geen lid van de Europese Unie. Dit betekent dat je data abonnement hier niet geldig is. Mocht je toch gebruik maken van mobiel internet, dan brengt de provider extra kosten in rekening. Voorkom onverwacht hoge kosten en zet roaming in niet-EU landen uit.

Providers data only abonnement

Begin 2019 is een data only abonnement mogelijk bij de providers Vodafone, KPN en T-Mobile. Dit zijn de drie grootste providers die tevens een eigen 3G- en 4G netwerk hebben. Ook Tele2 biedt het data only abonnement aan. Wat kost een abonnement met alleen mobiel internet? Ook hierbij is het belangrijk om te kijken naar de databundel. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld 1000 MB of 5000 MB, maar ook onbeperkte data. Afhankelijk van het gekozen abonnement betaal je tussen de €11 en €36 per maand.

Wil je liever bij een andere of goedkopere provider een abonnement met data afsluiten? Mocht de provider van jouw keuze dit niet aanbieden, kies dan voor een abonnement met weinig belminuten. Je zult zien dat je vaak nog voordeliger uit bent dan bij een van de duurdere providers. Nadeel van goedkope providers is dat de klantenservice niet altijd even goed is. Het is maar net waar je voor kiest.